ЗАПОЧНАА СО 100 ОВЦИ А СЕГА ИМААТ НАД 1.000! Ова се вредните БРАЌА КУРТАГИЌ кои беа одликувани од претседателот!
  Објавено на
share

 

ЗАПОЧНАА СО 100 ОВЦИ А СЕГА ИМААТ НАД 1.000! 

Ова се вредните БРАЌА КУРТАГИЧ кои беа одликувани од претседателот! 

Куртагичи се гордоста на Пештер, почнаа со 100 и сега имаат над илјада овци и најголемото стадо на Балканот

 

 

Дека напорната и чесна работа секогаш се исплати со нивниот личен пример покажаа и сточарите од Пештера. Браќата Куртагиќ не го напуштија семејното огниште, туку се соочија со тешки услови и станаа сопственици на најголемото стадо овци на Балканот . Медалот на Селадин Куртагиќ му го додели претседателот на Србија, Александар Вучиќ, по повод Денот на народот, за неговите исклучителни заслуги и достигнувања во областа на сточарството.

- Оваа награда ни значи многу, дури и кога ќе ви ја врачи претседателот на државата, тоа признание е бесценето. Како најдобри сточари во земјава добивме признание кое ни беше врачено. Ова е прв пат во историјата некој од Сјеница да биде одликуван , а и самиот претседател да му оддаде почит. Не само ние сме среќни, туку и сите во нашата област. Им должиме голема благодарност не само на Владата на Србија и на претседателот, туку и на Министерството за земјоделство , изјави Селадин за РИНА.

 

браќа Куртагиќ
браќа Куртагиќфото: РИНА

Вредните сточари не се покајале за нивната намера да изградат голема фарма и на тој начин да ги прехранат своите стада. Нивното стадо првично броело околу 150 овци, а од година во година се проширувало и достигнало неверојатна бројка од над 1.000 грла. Пештер е непристапен терен, па многу се мачеа, но на крајот со голем труд и пред се хармонија успеаја.

 

- Изградивме голем корал во кој може да собере третина од добитокот и работиме на негово проширување. Водата ни беше голем проблем, но успеавме да ја добиеме во домаќинството. Градиме барака во која ќе чуваме храна во текот на зимата и со тоа ќе ја олесниме работата. Патот за приближување до нашата куќа е многу лош, а тоа е нашата следна цел. Ќе се обидеме да изградиме нова и подобра и се надеваме дека локалната самоуправа ќе ги слушне нашите потреби “, рече Саладин.

Куртагиќите го имаат најголемото стадо овци на Балканот
Куртагиќите го имаат најголемото стадо овци на Балканотфото: РИНА

Овчарските кучиња Кангали се нивни верни пријатели и чувари на стадото на бескрајните рамнини. Да не беа таму, немаше да можат да си ги спасат овците на суровиот Пештер .

 

Производите што може да се добијат од овие овци од шталата немаат ограничување. Породувањето се одвива „како часовник“, а најбарани се чистото сирење, млекото и павлаката. Ова се најсилните средства на овие сточари кои вредно работат на границата на три држави. За овие производи се задолжени нивните сопруги, кои исто така не бегаат од напорна работа на фармата.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани