„Дина: Втор дел“ се приближува до 500 милиони долари на глобалниот бокс офис, надминувајќи го севкупно досега првиот филм
  Објавено на
share

 

„Дина: Втор дел“ се приближува до 500 милиони долари на глобалниот бокс офис, надминувајќи го севкупно досега првиот филм

Филмот за продолжение собра бројка на благајните што малкумина ја достигнаа во постпандемиските времиња.

 

Тимоти Шаламет и Зендаја во „Дина: Втор дел“.

 

Научно-фантастичното продолжение на режисерот Денис Вилнев заработи 494,7 милиони долари на глобално ниво, вклучувајќи 208 милиони долари во Северна Америка и 289,4 милиони на меѓународно ниво. До понеделник би требало да ја надмине границата од 500 милиони долари, бројка што малку филмови ја достигнале во време по пандемијата. Иако е рано во годината, „Дина 2“ моментално е филм со најголема заработка во 2024 година на домашниот и светскиот бокс офис. 

По 10 дена на големото платно, „Вториот дел“ го надмина целиот домашен резултат од првиот филм (108 милиони долари), иако вреди да се напомене дека реперот доаѓа со големо предупредување. Оригиналниот филм од 2021 година беше објавен истовремено во кината и на HBO Max, така што неговата продажба на билети беше задушена од  хибридното објавување на стриминг.  Сега, последователниот филм го надмина својот претходник, кој заработи 433 милиони долари на светскиот бокс офис. 

Надвор од САД и Канада, „Дина: Втор дел“ има најсилна излезност во Кина (36 милиони долари), Велика Британија (32,8 милиони долари), Германија (25 милиони долари), Франција (24,9 милиони долари) и Австралија (15,6 милиони долари).   

 

 

Извонредните пофалби и интересот за премиум формати ја одржуваат продажбата на билети за „Дина 2“. Во текот на викендот, филмот надмина 100 милиони долари само од екраните на Imax. 

Warner Bros. и Legendary Entertainment го копродуцираа и кофинансираа „Dune: Part Two“, чија продукција чинеше 190 милиони долари и приближно 100 милиони долари повеќе за промоција пред светската публика. И покрај високата цена, филмот ја задржа моќта што е потребна за да ги оправда тие трошоци.

Заснована на втората половина од семиналниот роман на Френк Херберт од 1965 година, приказната ја продолжува митската потрага на Пол Атреид од Тимоти Шаламе, кој бара безбедност во пустината откако моќните членови на кралското семејство ќе го предадат неговото семејство. Остин Батлер, Флоренс Пју и Кристофер Вокен се придружуваат на големата екипа на Зендаја, Ребека Фергусон, Џош Бролин и Стелан Скарсгард.
 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани