Дали модерната уметност беше PSY-OP на ЦИА? Ова е она што Студената војна и го направи на американската уметност.
  Објавено на
share

 Дали модерната уметност беше PSY-OP на ЦИА? 

Ова е она што Студената војна и го направи на американската уметност.

 
Image
 
Во 90-тите, некои поранешни функционери на ЦИА признаа дека користеле апстрактна уметност - од Полок, де Кунинг и други - како идеолошко оружје во Студената војна.
 
Но зошто и како?
 
Па, по Втората светска војна, заканата од комунизам се наѕираше над Европа, а САД сакаа да ги инокулираат европските интелектуалци против тоа.
 
Се појави нова форма на војување: војна на идеи...
 Image
 
Уметноста стана клучно бојно поле на оваа војна. Комунистите сакаа да докажат дека тие се вистинските наследници на европското просветителство и дека САД се „културно неплодни“. Советите имаа ограничен став за тоа што треба да биде уметност - ограничувајќи ги уметниците да сликаат во стил наречен социјалистички реализам уште од 1930-тите. Уметноста стана алатка за величање на комунистичките идеали и пролетерскиот живот.
 
Image
САД се обидоа да се спротивстават со докажување дека се бастион на креативната и интелектуалната слобода, па застанаа зад најослободената уметност на тоа време: апстрактниот експресионизам. Самата антитеза на советската ригидност.
Во 1950-тите, ЦИА тајно финансираше група наречена Конгрес за културна слобода, која насочуваше пари за меѓународни уметнички емисии, списанија и имаше канцеларии низ целиот свет - сето тоа со експлицитна цел да се промовира американскиот апстрактен експресионизам.
Оваа уметност покажа дека американските сликари биле слободни да измислуваат, и што е најважно, да навредуваат.
 
За разлика од тиранијата, каде што „уметниците се прават робови и орудија на државата“, како што рекол Ајзенхауер.
Image
 
Апстрактната уметност не беше баш популарна кај американската јавност во тоа време. Претходните (и помалку тајни) обиди за промовирање на новата американска уметност од страна на Стејт департментот беа широко исмејувани.
 
Image
 
Дури и претседателот Труман славно рече: „Ако тоа е уметност, јас сум хотентот“, кога ја видел оваа слика на изложба купена од Стејт департментот:
Image
 
И иронично, многу од авангардните уметници кои беа промовирани имаа врски и симпатии за комунизмот.
 
Би било невозможно да се добие поддршка во Конгресот за трошење пари од даночните обврзници на такви проекти, така што операцијата на ЦИА мораше да остане тајна.
 
Планот успеа. Стилот беше добро прифатен во Западна Европа, па дури и се инфилтрира во Железната завеса - источноевропските уметници како Кантор станаа обожаватели и се оддалечија од социјалистичкиот реализам.
Image
 
Неточно е да се тврди дека апстрактната или модерната уметност воопшто е креирана од ЦИА. Репрезентативната уметност беше во голем пад пред 1950-тите, а американските уметници со нетрпение ги следеа авангардните движења од Европа...Но, со помош на ЦИА, апстрактниот импресионизам - отфрлајќи ја потребата што било на платното да личи на реалниот свет - стана толку широко распространето што беше тешко за уметниците да најдат успех работејќи во кој било друг стил. Големата иронија беше што во борбата против уметничките ограничувања на комунистите, ЦИА направи нешто можеби подеднакво злобно: измами ги Американците да веруваат дека апстрактниот феномен е органски.
 
Image
 
И со толку напорна работа да бидат различни од Советите, тие веројатно го поткопуваа процутот на вистинската американска уметност:
 
Реализмот на Хопер, Вуд и Роквел ја одразуваше реалноста на американскиот живот до 20 век - и инаку можеби ќе продолжи.
 
ImageImage
 
 
Тоа беа движења кои не сакаа да ја реплицираат или импресионираат европската авангарда. Тие беа едноставно, и намерно, Американци.
 
 
 

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани