Археолозите открија докази за најстарата дрвена градба досега: пар испреплетени трупци поврзани со засек што датираат од пред 476.000 години
  Објавено на
share

Археолозите открија докази за најстарата дрвена градба досега: пар испреплетени трупци поврзани со засек што датираат од пред 476.000 години

 

 Пар испреплетени трупци кои не виделе сончева светлина за половина милион години би можеле да предизвикаат некои основни претпоставки за технологијата и културата на нашите предци од камено доба.

Откриени во 2019 година на водопадите Каламбо во Замбија, предметите им даваат на археолозите исклучително редок поглед на дрвената технологија од средината на палеолитската Африка, време попознато по забрзувањето на иновациите на камените алатки. Дневниците исто така претходат на еволуцијата на нашиот сопствен вид, хомо сапиенс.

Анализата спроведена од меѓународен тим истражувачи сега дошла до зачудувачки заклучок дека дрвените артефакти некогаш биле дел од некаков вид постојана структура, како што е платформа или зграда.

Ако е така, откритието ја комплицира конвенционалната слика за хоминините како номади кои ловат миграциски стада или собираат сезонска флора со релативно основни алатки.

„Ова откритие го промени начинот на кој размислувам за нашите рани предци“, вели археологот од Универзитетот во Ливерпул, Лари Бархам, водач на проектот за истражување на технологијата на каменото доба наречен „Длабоки корени на човештвото“.

„Заборавете на етикетата „Камено доба“, погледнете што правеа овие луѓе: направија нешто ново и големо од дрво. Тие ја искористија својата интелигенција, имагинација и вештини за да создадат нешто што никогаш порано не го виделе, нешто што има никогаш порано не постоел“.

Додека индиректните знаци на обработка на дрво до средината на плеистоценот може да се најдат во форма на остатоци од растенија или модели на абење на камени алатки, предметите од камено доба издлабени од дрво ретко ги преживуваат вековите.

Со старост од речиси 800 илјади години, осамена штица со полирана површина пронајдена во Израел е актуелниот рекордер за најраниот најдобар пример на столарија во светот.

Во Африка, времето премногу лесно ги троши трагите од рачна работа, оставајќи неколку примери на намерно обликувани предмети. Тие ретки примери обично се спасуваат од локации со соодветни услови за зачувување на растителните материјали во текот на десетици до стотици илјади години.

Водопадите Каламбо се токму такво место. Сместено над величествениот водопад висок 221 метар (725 стапки) на кратко растојание од реката Каламбо, локацијата имаше редовни поплави кои таложија слоеви на седимент, заробувајќи и зачувувајќи траги од археологија меѓу неговите водени слоеви како цедени цветови во книга.

паѓа каламбо
Водопадите Каламбо, Замбија, каде е пронајдено дрвото. (Џоф Далер, Универзитетот Абериствит)

Во средината на 20 век, ископувањата на локалитетот открија засечени дрвени предмети за кои се сомневаше дека биле издлабени од човечка рака. Методите на запознавање сугерираа дека предметите се стари најмалку 110 илјади години, со навестувања дека тие би можеле да бидат многу постари.

Колку и да се извонредни предметите, малкумина би очекувале да ги откопаат остатоците од два трупци модифицирани за да се заклучат во некаква структура.

Се чини дека секој од артиклите е направен од средна големина на врба од грмушка, роден во африканската савана, со знаци на сечкање, стругање и можеби горење околу она што се претпоставува дека е намерно издлабена засек.

Двата трупци, секоја повеќе од еден метар во должина, се стеснуваат до точка со јасни знаци на гребење и обликување.

Ознаки пронајдени на трупците откриени кај водопадите Каламбо. (Бархам, Природа , 2023)

Иако е невозможно да се одреди целта на испреплетените делови, гледани во врска со други откритија на локацијата, вклучително и неколку други мали дрвени артефакти и камени алатки, авторите привремено ги толкуваат наодите како структурни.

За да утврдат кога предметите можеби биле направени, истражувачите примениле верзија на инфрацрвена стимулирана луминисценција датира за да утврдат кога минералите наречени фелдспат во околниот талог последен пат биле искапени со сончева светлина.

Оваа бројка, од пред нешто помалку од 450 до 500 илјади години, ја става конструкцијата многу пред ерата во која се верува дека се појавил нашиот вид.

За да одвоиме време и напор за изградба на големи, дрвени предмети што не можат лесно да се транспортираат, би можеле да претпоставиме дека креаторите на структурата ќе бидат релативно сместени на едно место, или барем чести посетители.

„Тие го трансформираа своето опкружување за да го олеснат животот, дури и ако тоа беше само со правење платформа за седење покрај реката за да ги извршуваат секојдневните обврски. Овие луѓе беа повеќе како нас отколку што мислевме“, вели Бархам.

Со своите повеќегодишни води, бујното зеленило и прекрасните глетки, не е тешко да се види зошто нашите предци постојано се враќале во водопадите на реката Каламбо многу пред да бидеме луѓе.

Ова истражување е објавено во Nature .
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани