КАМИЛ МОНФОР - АМАЗОНСКИОТ ВАМПИР СО НЕНАДМИНАТА УБАВИНА
  Објавено на
share

КАМИЛ МОНФОР - АМАЗОНСКИОТ ВАМПИР СО НЕНАДМИНАТА УБАВИНА

Во 1896 година, Белем се збогатил продавајќи амазонска гума на светот, правејќи ги земјоделците преку ноќ милионери кои ги граделе своите богати куќи со европски материјали, додека нивните сопруги и ќерки ги испраќале своите алишта да се перат на стариот континент и увезувале минерална вода од Лондон за нивните бањи.

„Театро да Паз“ беше центар на културниот живот во Амазон, со концерти на европски уметници. Меѓу нив, една особено го привлече вниманието на јавноста, убавата француска оперска пејачка Камил Монфор (1869-1896), која предизвикува неописливи желби кај богатите господа од регионот и жестока љубомора кај нивните сопруги поради својата голема убавина. 

Камил Монфор, исто така, предизвика огорченост за нејзиното однесување, кое беше ослободено од социјалните конвенции на нејзиното време. Легендата вели дека е видена полугола како танцува на улиците на Белем додека се освежува на попладневниот дожд. Нејзините осамени ноќни прошетки, исто така, предизвикаа љубопитност кога беше видена во нејзините долги, црни и испарливи фустани под полната месечина, на бреговите на реката Гуајара, кон Игарапе дас Алмас. 

Набрзо околу неа почнаа да кружат гласини, а се појавија и злонамерни коментари. Се зборуваше дека таа е љубовница на Франциско Болоња (1872-1938), кој ја донел од Европа и дека тој ја капел со скапи увезени шампањи во кадата на својата палата. 

Исто така, беше кажано дека била нападната од вампиризам во Лондон, поради нејзината бледило и болен изглед, и дека го донела ова големо зло во Амазонија, имајќи мистериозна желба за човечка крв, до степен да ги хипнотизира младите жени со нејзиниот глас на нејзините концерти, правејќи ги да заспијат во нејзината соблекувална за мистериозната дама да им допре до вратот.  

Интересно, ова се совпадна со извештаите за несвестица во театарот за време на нејзините концерти, кои едноставно беа објаснети како ефект на силната емоција што нејзината музика ја создава во ушите на публиката. 

Исто така, беше кажано дека таа има моќ да комуницира со мртвите и да ги материјализира нивните духови во густи етерични магли од ектоплазматски материјали исфрлени од нејзиното тело на медиумистички сесии. Ова беа несомнено првите манифестации во Амазонија на она што подоцна ќе се нарече спиритуализам, практикувано во мистериозните култови во палатите на Белем, како што е Палацетата Пињо. 

На крајот на 1896 година, страшна епидемија на колера го опустоши градот Белем, претворајќи ја Камил Монфор во една од неговите жртви, која беше погребана на Гробиштата на осаменоста. 

Денес, нејзиниот гроб е сè уште таму, покриен со лигите, мов и суви лисја, под огромното дрво манго кое го тера нејзиниот гроб да потоне во темнината на неговата сенка, осветлен само со сончеви зраци кои продираат низ зелените лисја. 

Станува збор за неокласичен мавзолеј со врата затворена со стара 'рѓосана брава, од која на широкиот капак на напуштената гробница се гледа бела мермерна женска биста, а на ѕидот е прикачена мала врамена слика на жена облечена во црно.  

На нејзиниот надгробен споменик можете да го прочитате натписот: 

„Тука лежи Камила Марија Монфорт (1869-1896) Гласот што го плени светот“. 

 

Таа им всади страв и ја сподели моќта со своите подредени продавајќи гума на луѓето од Европа и светот во целина, но кога е во нејзиниот дом таа секогаш ти даваше нов вид на страв. 

Но, сè уште има такви кои денес велат дека нејзиниот гроб е празен, дека нејзината смрт и погреб не биле ништо повеќе од чин за прикривање на нејзиниот случај на вампиризам и дека Камил Монфор сè уште живее во Европа, сега на 154-годишна возраст.

Camille Monfort, The 1896 Legendary Tale of "The Amazonian Vampire”. |  History
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани