Себастиао Салгадо (1944), „Рудник за злато, Сера Пелада, Бразил“, фотографија направена во 1986 година.
  Објавено на
share

 Себастиао Салгадо (1944), „Рудник за злато, Сера Пелада, Бразил“, фотографија направена во 1986 година.

May be a black-and-white image

„Првиот пат кога ја видов рудникот, останав без зборови. Ме фати гуска: 52.000 луѓе работеа, без ниту една машина, во јама длабока 200 метри. Половина од нив носеа тешки вреќи со нечистотија по дрвени скали. Другите се симнаа по калта падини, тонејќи во бездната“. [Себастијао Салгадо]
Фотографијата е дел од серијата слики што Салгадо ги направил во 1986 година во бразилскиот рудник за злато каде што илјадници мажи од земјоделските области на северен и североисточен Бразил дојдоа со надеж дека ќе најдат грутка злато.
И така, секој ден, илјадници фигури, повеќе како мравки отколку луѓе, се качуваа и надолу по несигурните скали на каменоломот, десетици пати на ден, носејќи вреќи од 60 килограми кал, во кои бараа и најмала трага од скапоценото метал.
Фотографијата, од позицијата на која е направена, се чини дека прикажува надворешен круг од пеколот на Данте, на кој се гледа рој од калливи тела, во боја на окер, зарѓосани од минералите што се користат за екстракција, потопени во непрестајната бучава од лопати и шипки, кои стана глув од тој огромен кратер.
Денес рудникот Сера Пелада повеќе не постои. Кратерот е напуштен, а во рамките на гигантскиот отворен каменолом има мало загадено езеро.
 Gold Mine, Serra Pelada, Brazil, Sebastião Salgado | Mia
Sebastião Salgado :: The Hell of Serra Pelada | The IncubatorSebastião Salgado: Die Sklaven des Goldes | ZEIT ONLINE
 КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани