СУПЕР SLOW MOTION - 10 МИЛИЈАРДИ ФРЕЈМА ВО СЕКУНДА Што се снима на таа брзина? Светлината!
Објавено на

СУПЕР SLOW MOTION - 10 МИЛИЈАРДИ ФРЕЈМА ВО СЕКУНДА

Filming the Speed of Light at 10 Trillion FPS | WordlessTech

Што се снима на таа брзина? Светлината! 


Брзината на светлината е брзината на ширење на електромагнетните бранови во вакуум. Според теоријата на релативност, тоа е најголемата можна брзуина во реалниот простор – временски континуум.

Брзината со која патува светлината изнесува 300 милиони метри во секунда. Дали воопшто може да се види оваа брзина? Истражувачи од Технолошкиот институт во Калифорнија ја создале најбрзата камера во светот за да се обидат да одговорат на тоа прашање.

Своите сознанија ги демонстрираa на YouTube во соработка со канал кој прикажува разни процеси со забавена брзина. Камерата снима слики во една димензија, но ги снима многу брзо.

Истражувачите имаат цел да ги подобрат техничките спецификации на камерата за да се забележуваат и најситни детали, како процесите во телото, кои би имале примена во медицината.

Како истражуваќите ја развиле оваа камера и како всушност таа функционира и бележи дури и брзина на светлината, погледнете во видеото:
КОМЕНТАРИCopyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани